Здравейте,
както сте прочел отпуската има 2 год. давностен срок, така че тази от 2019 може да използвате до края на 2021, след което я губите. Ако решите да напуснете ще се дължи обезщетение, стига да не е изтекъл давностният срок.
Относно вторият въпрос - бонуса ще се включи в изчислението само ако е с постоянен характер, т.е. предварително е уговорен в трудовият договор или във вътрешните правила на фирмата.
Здравейте,
ще си изкажа и моето мнение, което не е задължително да е вярно  :wink1: Когато се прави график-форма 76  за съответният период седмица(месец) той е ПРИМЕРЕН. Служителите се подписват задължително и са информирани как ще работят - закона е спазен. Но това не е фактически отработеното, защото винаги може някой да излезе отпуска, да се разболее, да се наложи да замества друг или да настъпи промяна. За това след края на заложеният период се прави действително отработеният график и се сравнява с примерната форма дали има разлики. Така например ако по график-форма на шофьора му е заложено в понеделник и вторник да работи по 4 часа, а човека действително може да не е имал заявка в понеделник, но вторник да е изработил 8 часа - така всичко е наред и не виждам защо трябва да се връщате назад и да коригирате график-формата и да го карате отново да се подписва. Разбира се ако в месеца има примерно 160 часа, Вие сте длъжни да ги разпределите по дни в график-формата, но ако не можете да осигурите толкова часове работа ще се наложи да плащате за престой. 
Здравейте,
според мен при непрекъснат производствен процес е необходимо да се въведе сумирано изчисляване на работното време. Особено ако има ротация на хората в смените. Прави се  поименен работен график на всяка смяна за съответен период. Необходимо е да бъдат съобрезени всички почивки, както и условията за полагане на нощен труд. Подробно може да се запознаете с Наредбата за работното време, почивките и отпуските и КТ в частта за нощният труд. Може да се обърнете и към службата по Трудова медицина да Ви помогне с изготвянето на почивките. За въвеждането на СИРВ има много подробности, с които трябва да се съобразите.
delphine, marpan_64 Благодаря за поправката  :blush:
Здравейте, допълнителното споразумение се регистрира в 3-дневен срок от промяната. Подавате уведомление по чл.62 само ако споразумението променя заплтата, длъжността, работното време, срока на договора или населеното място на местоработата (код по екатте).
Разсъждавам върху някои варианти за освобождаване, но е необходимо по-запознат от мен да коментира дали е правилно. Единият вариант е на служителя да му се предложи нова длъжност и трудовият договор се сключи с нов изпитателен срок в полза на Работодателя. След като подпише може да се освободи по чл.71 в срока на изпитване. Друга възможност разбира се е ако човека е навършил необходимата възраст за пенсиониране да му се отправи предизвестие по чл.328,ал.10. Дисциплинарното уволение не е подходящо, може да го оспорва. Според мен търсете варианти без много да се набивате за мнение в разни комисии по ТЕЛК и Инспекция по труда. 
Ако го освободите докато тече процедурата по ТЕЛКа може да се окаже, че уволнението е незаконно и да си имате проблеми. Човека със сигурност ще представи болничен или решение, но не се знае на коя бъдеща дата ще бъде. Най-добре е да направите правна консултанция какви възможности имате за действие. Когато представи решението за ТЕЛК ще се наложи да го трудоустроите, да му създадете необходимите условия, да му предложите подходяща длъжност и т.н. Успех!
НАРЕДБА ЗА ТРУДОУСТРОЯВАНЕ - чл.2......... (3) В предприятието се води дневник за регистриране на трудоустроените
лица.
От трудовата медицина би трябвало да Ви съдействат с документацията. Те са най-добре запознати с всички процедури.
Здравейте,
и аз днес се опитах да подам уведомление по чл.62 и ми изписва същата грешка.